Ves al contingut. | Salta a la navegació

Què és i per a què serveix una presa hidràulica?

Què és i per a què serveix una presa hidràulica?

03/10/2018 13:10

Què és i per a què serveix una presa hidràulica?

Estany i presa de Juclar

Una presa hidràulica és un obstacle construït a través d’un riu o un estany per desviar l’aigua o retenir-la.

En el cas de la presa d’Engolasters serveix per embassar l’aigua derivada dels rius, crear un saltant i aprofitar-ne l’energia gràcies a la infraestructura associada.

En els altres estanys, la presa serveix per embassar l’aigua durant l’època del desgel primaveral i de les pluges de l’estiu i tardor. Abans de començar l’hivern i el gel dels rius, es torna l’aigua embassada al riu per augmentar el seu cabal i poder aprofitar la seva energia a Engolasters on es recull.

Les preses en els estanys d’alta muntanya tenen un rol molt important en la producció de l’energia elèctrica d’Andorra. La seva capacitat d’embassament pot arribar a generar fins a 6,5 milions de kWh d’electricitat a l’any el que representaria un 1,1% del consum total del país.

Les preses es construeixen per elevar el nivell natural de l’estany i poder augmentar la seva capacitat d’embassament dins de les seves possibilitats. Aquestes depenen de la conca de l’estany i de les precipitacions de la zona.

A més, cal construir un túnel de desguàs per poder buidar l’estany i així aprofitar l’embassament. Aquest túnel es fa des del punt més baix de l’estany i fins a una zona situada més avall de la presa, on es col·loca una vàlvula que funciona com una aixeta per obrir o tancar el pas de l’aigua. Habitualment es tanca la vàlvula a principis de la primavera per captar l’aigua de la fosa de la neu i de les pluges del període estiuenc. Així es va omplint l’estany i, si és el cas, l’aigua sobrant salta pel sobreeixidor de la presa. A principis de desembre, abans de les gelades, s’obre la vàlvula per buidar progressivament l’embassament i augmentar el cabal del riu de manera que l’aigua s’aprofita per produir electricitat a la Central d’Encamp, situada per sota de l’estany d’Engolasters, lloc on s’ha derivat l’aigua dels rius.

inici


Sol·licita'ns més informació

FACEBOOK

TWITTER

NOTÍCIES

EL MW Museu de l’electricitat ofereix la visita teatralitzada “FHASA, la llum de la seva llar” 14-05-2019

L’espectacle mostra la història dels treballadors de FHASA en els seus inicis


Més de 1.100 persones visiten l’exposició “Ça Chauffe pour la Planète” 09-04-2019

El MW museu de l’electricitat acull des del passat 11 de gener una trentena de dibuixos ...


El MW Museu de l’Electricitat acull una nova exposició “Ça chauffe pour la planète” 11-01-2019

Del 10 de gener al 31 de juliol, es pot visitar la nova exposició al MW Museu de ...