Què és i per a què serveix una presa hidràulica?

Què és i per a què serveix una presa hidràulica?

Què és i per a què serveix una presa hidràulica?

Estany i presa de Juclar

Una presa hidràulica és un obstacle construït a través d’un riu o un estany per desviar l’aigua o retenir-la.

En el cas de la presa d’Engolasters serveix per embassar l’aigua derivada dels rius, crear un saltant i aprofitar-ne l’energia gràcies a la infraestructura associada.

En els altres estanys, la presa serveix per embassar l’aigua durant l’època del desgel primaveral i de les pluges de l’estiu i tardor. Abans de començar l’hivern i el gel dels rius, es torna l’aigua embassada al riu per augmentar el seu cabal i poder aprofitar la seva energia a Engolasters on es recull.

Les preses en els estanys d’alta muntanya tenen un rol molt important en la producció de l’energia elèctrica d’Andorra. La seva capacitat d’embassament pot arribar a generar fins a 6,5 milions de kWh d’electricitat a l’any el que representaria un 1,1% del consum total del país.

Les preses es construeixen per elevar el nivell natural de l’estany i poder augmentar la seva capacitat d’embassament dins de les seves possibilitats. Aquestes depenen de la conca de l’estany i de les precipitacions de la zona.

A més, cal construir un túnel de desguàs per poder buidar l’estany i així aprofitar l’embassament. Aquest túnel es fa des del punt més baix de l’estany i fins a una zona situada més avall de la presa, on es col·loca una vàlvula que funciona com una aixeta per obrir o tancar el pas de l’aigua. Habitualment es tanca la vàlvula a principis de la primavera per captar l’aigua de la fosa de la neu i de les pluges del període estiuenc. Així es va omplint l’estany i, si és el cas, l’aigua sobrant salta pel sobreeixidor de la presa. A principis de desembre, abans de les gelades, s’obre la vàlvula per buidar progressivament l’embassament i augmentar el cabal del riu de manera que l’aigua s’aprofita per produir electricitat a la Central d’Encamp, situada per sota de l’estany d’Engolasters, lloc on s’ha derivat l’aigua dels rius.

inici